Toepassing van kenmerken

Goedenavond,

Na maanden ervaring op te hebben gedaan met “de basis” (het vastleggen van klantcontacten, dossiers bijhouden, etc.), wil ik wat meer functionaliteiten van mijn pakket gaan gebruiken. Op die manier wil ik het relatiemanagement en de marketing (veel) beter vorm gaan geven.

Een van de functies die daarin een terugkerende rol speelt, zijn kenmerken. In Perfectview althans, hoe dat ik andere pakketten zit weet ik eigenlijk niet.
Met die kenmerken kun je kennelijk ontzettend veel. En daar begint het me een beetje te duizelen.

Hoe maken jullie gebruik van kenmerken en wat voor kenmerken kennen jullie dan aan jullie relaties toe?

2 likes

Hoi Wesley!

Leuk dat je jezelf wat meer wilt gaan verdiepen in de mogelijkheden van CRM :grinning:.

Het klopt dat je erg veel met de kenmerken kunt doen. Voordat ik de mogelijkheden benoem zal ik eerst even kort uitleggen wat kenmerken nou eigenlijk zijn. Ik zie kenmerken als een soort van labels die je op je relaties kunt ‘plakken’. Dit met als doel om bepaalde informatie van een relatie te kunnen vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vastleggen van een inschrijving voor een nieuwsbrief, of aan de vastlegging van een deelname aan evenement.

Op de kaart van een relatie zie je heel snel welke kenmerken een relatie heeft, maar je kunt ook lijsten raadplegen van bijvoorbeeld alle relaties met een bepaald kenmerk. Op deze manier kun je segmenteren ten behoeve van marketingdoeleinden. Stel je legt dus vast wie er allemaal deelnemen aan een evenement dan kun je alle deelnemers in één keer selecteren. Vervolgens kun je de geselecteerde relaties bijvoorbeeld in bulk aanschrijven per e-mail.

@m.gratama @y.neuschwanger-kars @Silke kunnen jullie @w.m.dekker nog wat voorbeelden benoemen van kenmerken welke jullie gebruiken en met welk doel? Ik ben benieuwd :+1:

1 like

Hoi Wesley,

Wij gebruiken kenmerken om aan te geven dat klanten onze evenementen hebben bijgewoond, ze een nieuwsbrief ontvangen of bijvoorbeeld interesse hebben in een workshop.

Wij kunnen op deze manier snel klanten benaderen en hebben altijd inzicht in onze klantgroepen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

2 likes

Beste Wesley,

Kenmerken zijn inderdaad handig om bepaalde groepen personen van elkaar te onderscheiden en ze gemakkelijk met een druk op de knop te kunnen zien en of benaderen. Wij gebruiken heel veel kenmerken om inzicht te geven in welke interesses en welke expertise contacten van ons hebben, waar ze voor uitgenodigd moeten worden, waar ze bij aanwezig waren en wat we hen sturen. Eigenlijk is de belangrijkste tip die ik zou willen geven dat jullie met elkaar goed nadenken wat voor acties julllie willen ondernemen met welke groepen relaties om tot een beknopte lijst met kenmerken te komen waarmee je wil gaan werken. Teveel is in dit geval ook niet goed omdat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Een goede basislijst met kenmerken waar goed over nagedacht is is eigenlijk het belangrijkst, Succes ermee!

3 likes

@w.m.dekker heb je iets aan de tips van andere gebruikers? :slight_smile:

Hallo reageerders en mee-lezers,

Allereerst mijn excuses voor de wat late reactie. Ik heb alle bovenstaande berichten gelezen, maar helaas ontbrak het aan de tijd om er eerder op te reageren (heel slecht excuus, dat weet ik, maar meer kan ik er even niet van maken).

Ik heb zeker iets aan de antwoorden van @m.gratama en @Silke gehad. Momenteel ben ik daar hard mee aan de slag! Bedankt beiden! Helaas staat de website maar 1 keer de “Dit antwoord heeft mij geholpen” knop toe, maar het geldt zeker voor beide reacties.

Mvg,
Wesley M. Dekker

3 likes

Ha Wesley @w.m.dekker ,
Tijdens een PerfectView-training werden de kenmerken ook wel de verzamelingen genoemd, die je bij Wiskunde in de brugklas leerde. Ik houd zelf ook wel van vergelijkingen, zoals bijvoorbeeld die met M&M’s:

Alles door elkaar of keurig ‘op kleur’ gesorteerd…

Ik heb me urenlang staan verlekkeren in de M&M-store in Londen. Alle chocolaatjes keurig op kleur en smaak, of in combinaties daarvan, gesorteerd en gepresenteerd in kolommen. Met personeel die deze continu schoon en goed gevuld houdt. En komt er een verdwaalde gele in de blauwe kolom terecht, dan halen ze hem eruit en doen hem in de bak waar hij hoort. Ook zorgen ze ervoor dat de winkel er netjes uitziet.

Wat het personeel in de M&M-store NIET doet, is:

  • bedenken welke kleurcombinaties in de mode zijn;
  • bepalen dat ze met Kerst de rode/groene M&M’s in zakjes stoppen met een goud strikje er omheen;
  • beslissen dat ze op Valentijnsdag alleen maar roze M&M’s hebben
  • alleen de koude kleuren mengen, of juist de warme …

Nee, dat bedenken ze bijvoorbeeld bij marketing, corporate relations, sales of public affairs. Een goede interne samenwerking maakt dat de perfecte kleuren en smaken op het juiste moment worden gepresenteerd.

Verrijken

De metafoor van de M&M-store gebruik ik vaak als ik het over mijn expertise heb. Als CRM-specialist is het mijn doel ervoor te zorgen dat gegevens van klanten en relaties worden gelabeld, zodat er mooie kolommen met ‘gelijk gekleurde’ bedrijven en/of personen ontstaan. Dat ‘labellen’ van die kleuren doe je door het toevoegen van kenmerken. Een activiteit die sales, public affairs, of marketing natuurlijk gewoon zelf doet, maar als er - net als in de M&M-store - iets ‘verkocht’ moet worden aan een specifieke partij, is het wel handig dat ‘het personeel’ meteen de goede kleur voorhanden heeft, en dat ze niet alle kleuren en smaken ‘rijp en groen’ door hun handen moeten laten gaan.

Het doel van iedere organisatie moet een schone, frisse en kloppende ‘winkel’ zijn.

Ongeacht welk CRM-pakket een organisatie heeft en wat het doel is waar het systeem voor wordt gebruikt (verkoop, strategisch relatiebeheer, evenementen), als gebruiker moet je je relaties en organisaties opschonen, bijhouden en voorzien van kenmerken. Alleen dan ontstaat er inzicht en tijdwinst bij je werk.

En belangrijk: bedenk dat het jouw ‘store’ is. Dat je die kunt inrichten naar jouw behoefte. Zorg dat al ‘jouw speciale M&M’s’ een mooie plek krijgen zodat je actief aan relatiemanagement kunt doen.
Succes!

Katja Wetsteijn, de Combineur

3 likes

Ik heb eigenlijk niets toe te voegen aan de reacties van mijn voorgangers. Het gebruik van kenmerken helpt ons enorm bij:
-het maken van keuzes
-differentiëren van doelgroepen
-vastleggen van expertisegebieden/thema’s

maar ook: het vastleggen van het eigenaarschap van relaties binnen het CRM. Welke interne doelgroep heeft welke relaties en waar zit de overlap tov anderen in onze organisatie?

Kortom…voor ons één van de belangrijkste functionaliteiten van een CRM

1 like

Een wat late reactie, maar wellicht toch nog bruikbaar: wij gaan de kenmerken gebruiken om oa. vast te leggen dat aanmelders van onze nieuwsbrief akkoord zijn gegaan met de algemene voorwaarden en met het ontvangen van de nieuwsbrief. Dit in het kader van de AVG. We kunnen dan een selectie maken op deze kenmerken om zo voor mailchimp een correcte lijst van ontvangers van de nieuwsbrief te genereren.

1 like

alle reacties zijn altijd welkom :ok_hand:.

Slim inderdaad om het hier voor in te zetten!!

Goedenavond allen en Wesley bedankt voor het posten van het onderwerp!

Wij gebruiken de mogelijkheid om kenmerken toe te voegen aan zowel organisaties als personen heel intensief. De kenmerken worden ingezet om de organisaties en personen te beschrijven. In ons geval, wij leveren aan alle scholen in Nederland, geven wij met kenmerken aan wat voor type onderwijs er op de school wordt gegeven. Maar je kunt ook denken aan het vastleggen van een type lesmethode die gebruikt wordt. Door het kenmerk ook van een relevante datum te voorzien creëer je allerlei inzichten voor je eigen organisatie (een combinatie van correcte stamgegevens van organisatie + contactpersonen en het toevoegen van relevante kenmerken geeft ook je binnendienst collega een goed beeld van de klant) en is een goede basis voor verkoop- en marketing activiteiten.

Naast positieve deel ook een goed bedoelt advies wanneer je kenmerken gaat gebruiken. Zorg dat de kenmerken niet teveel worden gebruikt voor het vast leggen van activiteiten. Vaak wordt het gebruikt om bijvoorbeeld een beursbezoek vast te leggen of interesse in een specifiek product/dienst te markeren. Op langere termijn werkt dit vaak verwarrend omdat een beursbezoek of interesse vaak niet meer is als een moment opname. Dus zoals met zoveel dingen in een willekeurige CRM omgeving is het wat ons betreft van belang dat we alleen de relevante informatie met kenmerken vastleggen.

Succes!

Gert

1 like

Bij ons worden kenmerken gebruikt als een soort deelverzameling zoals Katja zegt. Onze klanten/leden zijn ingedeeld in communities. Afhankelijk van het lidmaatschap hangt een persoon in 1 community of meerdere communities. Zo kunnen we snel overzichten maken/uitdraaien per community. Handig voor gedifferentieerde mailings, bijeenkomsten, etc. Daarnaast gebruiken wij o.a. het kenmerk “deelnemer”, “moderator” en “expertisepartner” om het type relatie (soms binnen dezelfde klantorganisatie) te onderscheiden. Dat geeft aan welke rechten/acties aan een persoon hangen zoals bijeenkomsten bezoeken, verlenging lidmaatschappen.

1 like