Beste Anne,
ten eerste zijn er momenteel meer misverstanden over de AVG dat juiste feiten. Het doel van de AVG is dat je als ondernemer goed nadenkt hoe je met gegevens omgaat en de consumenten hebben meer mogelijkheden om hun gegevens bij bedrijven “te beheren”. Als jij netjes met je gegevens omgaat is er niets aan de hand.
Wat jij schrijft over je familie-lid snap ik nog niet helemaal. Heeft zij alle contactgegevens verwijderd uit haar mailbox?? Want dat vind ik al misverstand nummer 1 (als het zo is). En alles in dropbox zetten is in mijn ogen misverstand 2.
Voor ZZP-ers en kleine ondernemers adviseer ik het volgende:
- Schrijf eens voor jezelf op welke data je hebt van klanten en waar die staan. Dat kan in een Word document, excel of wat dan ook. Bijvoorbeeld dat je NAWT hebt van klanten en dat die in je mailbox staan? Of in contacten of in een CRM systeem, etc.
- Maak een Privacy verklaring en zet die op je website. Er zijn generatoren die op bijv. Veiliginternetten.nl die je hierbij helpen. Zo loop je gestructureerd langs een heleboel vragen.
- Die Privacy verklaring kun je eventueel naar al je klanten mailen.
Ik krijg veel mailtjes om toestemming voor het gebruik van het e-mail adres. Maar dat is iets wat allang is geregeld in de wet en hoort niet specifiek bij de AVG. Ook eventuele cookie meldingen op de website horen niet specifiek bij de AVG.
Alle verwerkingsovereenkomsten laat ik nog even buiten beschouwing. Simpel omdat wat er nu gebeurd de omgekeerde wereld is.
Tot slot de boetes waarmee wordt geschermd. Stel er is iets aan de hand met jouw gegevens, dan zal de autoriteit dat eerste met je overleggen en je vragen aanpassingen te doen. Als je dan nog eens de fout in gaat kunnen eventueel boetes komen. Maar dat is echt niet meteen het geval. Hier helpt dat document bij, waarin je kunt laten zien dat je erover hebt nagedacht.
Kortom: laat je niet gek maken en al helemaal niet door juristen. Want dat is “wij van WC-eend adviseren WC-eend” 